Klassiska Grekland - 7-15 maj

Klassiska Grekland - 7-15 maj

Vi besöker många av de klassiska platserna i Grekland: Marathon och monumentet över Pheidippides, som år 490 f.v.t. sprang det första maratonloppet de drygt fyra milen till Aten för att meddela staden om segern över perserna. Vi fortsätter mot området där gamla staden Thebe fanns, hemvist åt kung Oidipus, välbekant från den grekiska tragedin.

I Delphi besöker vi det välbevarade tempelområdet på sluttningen av berget Parnassos. Vi fortsätter norrut till bergspasset vid Thermopyle, där kung Leonidas år 480 f.v.t besegrades av perserna efter att en förrädare visat persiska armén en stig över bergen.

Vi upptäcker världsarvet Meteora, vars olika kloster ligger som fågelbon på toppen av branta sandstensklippor. Under medeltidens glansdagar fanns här ett tjugotal kloster.

Vi passerar Naupaktos, i historien mer känt som Lepanto, där det stora sjöslaget stod år 1571 och som innebar slutet för den turkiska expansionen i Medelhavet. Vi åker vidare på en smalspårig kugghjulsjärnväg. Linjen byggdes kring 1890 och färden upp till bergsstaden Kalavryta på 750 meters höjd är en upplevelse. Här botaniserar vi i Greklands mer moderna historia eftersom Kalavryta och dess fästning spelade viktig roll under befrielsen från det sönderfallande osmanska riket när Grekland under1820-talet återuppstod som egen nation.

Vi reser genom Arkadien, ett landskap som under antiken betecknades som idylliskt och hemvist för paradisisk oskuld. Vidare besöker vi Olympia där de första spelen skall ha avhållits år 776 f.v.t.

Vi besöker Kalamata, världsberömd för sina utsökta oliver. Sedan till Mystras, som var den sista bysantinska stad som föll för turkarna efter erövringen av Konstantinopel år 1453. Några kilometer bort ligger den idag moderna staden Sparta, vars storhetstid inföll mellan 404 och 371 f.v.t.

Vidare till Mykene vars blomstring inföll tusen år före den klassiska grekiska eran. Mykenarna brukar betraktas som urgreker från den mykenska kulturens guldålder 1500 – 1000-talen f.v.t. Sedan till den antika teatern i Epidauros, som grävdes fram i slutet av 1800-talet. Epidaurosteatern anses som världens mest välbevarade amfiteater och är känd för sin enastående akustik– minsta ljud från scenen kan höras på den översta läktarraden.

Slutligen besöker vi Akropolisklippan i Aten med dess magnifika marmortempel. De uppfördes på 400- talet f.v.t. av den store statsmannen Perikles med hjälp av skulptören Fidias och står nu som monument över den tid då demokratin föddes genom filosofer som Sokrates och Platon.

Tisdag 7 maj Linköping Aten Marathon Delfi (buss 200 km)

Välkomna till Grekland och landskapet Attika! Från Aten tar färden sin början med ett besök i närbelägna Marathon. Vi fortsätter mot området där gamla staden Thebe fanns. Dagen avslutas i Delfi, där vi tar in för en natt på trevliga hotell Nidimos i centrum. Kvällens middag äter vi på en lokal taverna i närheten.

Hotellinfo: www.nidimoshotel.gr

Onsdag 8 maj Delfi Thermopyle Kalampaka (buss 230 km)

Förmiddagen ägnas åt rundtur i Delfi. Vi ser också muséet och amfiteatern och njuter av utsikten över Pleisto-dalen innan det är dags för lunch på en lokal taverna. Under eftermiddagen fortsätter vi norrut till bergspasset vid Thermopyle. Efter fortsatt färd norrut kommer vi på sena eftermiddagen till Kalampaka och vårt hotell Kastraki Meteora, där vi tar in för två nätter. Middagen avnjuter vi i hotellets restaurang.

Hotellinfo: www.hotelkastraki.gr

Torsdag 9 maj Meteora

Vi besöker världsarvet Meteora, där det idag återstår sex aktiva grekisk-ortodoxa kloster. Vi besöker två av dem. Namnet Meteora betyder "svävande” och platsen gjorde skäl för namnet i gamla tider, då trappor och vägar saknades! Människor, livsmedel och annat fick hissas upp eller transporteras via vådliga stegar. Inte förrän under 1900-talet blev klosterkomplexen mer tillgängliga då vägar anlades. Innanför klostermurarna beundrar vi de kostbara konstskatterna och har efter detta besök ledig eftermiddag för egna strövtåg i omgivningarna eller i den lilla staden. Lunch ingår men middag på egen hand.

Fredag 10 maj Kalampaka – Diakofto – Kalavryta (buss 350 km)

Efter frukost styr vi kosan söderut och mot Patras, Greklands tredje stad, där den imponerande nästan tre kilometer långa Rio-Antiriobron sedan 2004 möjliggör smidig transport över Korintiska Viken till halvön Peloponnesus – det klassiska Grekland. Vi passerar Naupaktos, mer känt som Lepanto, platsen för det stora sjöslaget mot turkarna. Vid lunchtid är vi framme i Diakoftó och låter oss väl smaka av en lunch innan det är dags för en av Europas mest spektakulära tågresor genom Voiraukos-ravinen på den smalaste av världens smalspåriga kugghjulsjärnvägar. Linjen byggdes kring 1890 och färden upp till bergsstaden Kalavryta på 750 meters höjd är en upplevelse. Kalavryta spelade en viktig roll under befrielsen från det osmanska riket. Här installerar vi oss för en natt på Filoxenia Hotel & Spa. Middag äter vi på stan.

Hotellinfo: www.hotelfiloxenia.gr

Lördag 11 maj Kalavryta – Olympia (buss 130 km)

Under förmiddagen reser vi genom Arkadien. Vi ställer in siktet på Olympia, dit vi anländer vid lunchtid. Efter lunch väntar de välbevarade idrottsanläggningarna som arkeologer grävt ut vid Zeus kultplats i Olympia. Ruinområdet och dess museum ligger på gångavstånd från vårt trevliga hotell Neda, där vi tar in för en natt. Middag på egen hand i Olympia, där det finns gott om matställen av alla de slag.

Hotellinfo: www.hotelneda.gr

Söndag 12 maj Olympia – Kalamata – Sparta – Nafplion (buss 300 km)

Efter frukost startar vi färden söderut mot Kalamata, huvudort i provinsen Messenien. Självklart inleder vi med olivprovning, som sedan avslutas med en lunch. Därefter kör vi österut mot Sparta, men stannar efter en dryg timma i Mystras, en fascinerande ”spökstad” på sluttningarna av Taygetosberget. Dagens återstående etapp från centrala Peloponnesus högland ner mot Argolisbukten erbjuder sagolikt vackra vyer. Vi anländer till den charmiga hamnstaden Nafplion och installerar oss för två nätter på centrala hotell Agamemnon. Middagen väntar på en trevlig taverna i hamnen.

Hotellinfo: www.nafplioagamemnon.gr

Måndag 13 maj Utflykt till Mykene och Epidauros

Förmiddagen ägnar vi åt en runda i Argolis vackra landskap. Först till närbelägna Mykene. Vi fortsätter sedan ett kort stycke till den antika teatern i Epidauros. Efter återkomst till Nafplion står eftermiddagen och kvällen till egen disposition i staden, som av många anses som Greklands absolut finaste. Den som vill travar upp till den praktfulla venetianska fästningen och njuter av utsikten.

Tisdag 14 maj Nafplion – Korinth – Aten (buss 150 km)

Vi säger farväl till Nafplion och styr mot Aten. Första anhalt blir i vindistriktet Nemea, där vin odlats sedan antikens dagar och som idag anses producera Greklands bästa rödviner. Vi besöker en vingård för vinprovning och erinras om legenden om hur vinet uppstod ur Herkules blod. Därefter väntar den drygt sex kilometer långa fascinerande Korinthkanalen som började planeras redan på 600-talet f.v.t. Byggandet påbörjades emellertid inte förrän år 67, av kejsar Nero, men färdigställandet dröjde ända till 1893. Så kommer vi till Aten och inleder vistelsen med lunch innan vi tar Akropolisklippan i besittning. Från det berömda Parthenontemplet, tillägnat åt gudinnan Athena, blickar vi ut över den grekiska huvudstaden. På väg till vårt hotell Hermes, med toppenläge i Atens gamla stadsdel, gör vi också en rundtur genom det moderna Aten. Här checkar vi in för en avslutande natt och beger oss sedan ut för en avslutande backanal i välkända Plaka-distriktet.

Hotellinfo: www.hermeshotel.gr

Onsdag 15 maj Aten Linköping

Tid på egen hand i Aten. Den som är intresserad kan följa med till Arkeologiska Nationalmuséet för en summering av grekisk kultur.

Bussen till flygplatsen avgår från hotellet kl 15.00. Rummen måste lämnas kl 12.00 men bagaget kan förvaras på hotellet

Tider / flyg

7 maj
04:30 Samling på Linköpings flygplats. OBS! Anmäl dig till SU-värden! Ankomst Amsterdam
06:05 Avgång Linköping
07:50 Ankomst Amsterdam
12:20 Avgång Amsterdam
16:35* Ankomst Aten *Lokal tid. Svensk tid 15.35

15 maj
17:20 Avgång Aten
19:55 Ankomst Amsterdam
21:00 Avgång Amsterdam
22:45 Ankomst Linköping

Pris 16 900 kr för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 2 600 kr.
Priset baserar sig på min 30 deltagare och Euro-kurs 10,20-10,60. Vi förbehåller oss rätten till priskorrigering/kompensation ifall kursen går utanför detta intervall.

I priset ingår:
Flyg i ekonomiklass med KLM. Flygskatter.
Hotell med frukost.
Samtliga transporter, rundturer och entréer enligt program.
Sex luncher och fem middagar.
Lokala skatter och avgifter.
Svensk reseledare samt engelskspråkiga grekiska lokalguider.

Tillkommer: Dryck till måltiderna. 7 måltider på egen hand (guiden tipsar)

Anmälan tidigast 26 november kl. 10.00 och senast 31 januari till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Resan är begränsad till 35 deltagare.

På anmälan ska anges: Namn (exakt enligt passet), adress, telefonnummer, e-mail, ev önskan om enkelrum samt ev. specialkost. Anmälan bekräftas efter inbetald anmälningsavgift.

Tänk på att du har rätt avbeställningsskydd hos ditt försäkringsbolag och bank (om du betalar med kontokort). Ta med hemförsäkringens servicekort, Europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan och giltigt pass.

SU-värd: Lars-Göte Johansson, tel. 0706-99 59 80

Linköping

Linköping

Linköping

Linköping