Resan Baskien - Galicien

Rundresa med SU i norra Spanien oktober 2016

Text: Rolf Bardon, bild: Barbro och Roland Hjerppe

Burgos, Santiago de Compostela, Guernica och Guggenheimmuséet i Bilbao var några av de platser som under en vecka i oktober besöktes av en grupp om 41 personer från SU i Linköping. Resan bjöd också på vackra och omväxlande naturupplevelser, kulinariska överraskningar, historiska sevärdheter och trivsamt umgänge. 

De flesta övernattningarna gjordes i upprustade gamla rustika kloster- och slottsbyggnader, så kallade Paradores, med atmosfär av svunnen spansk storhetstid.

Resan startade första dagen tidigt med flyg från Linköping till Bilbao där vår reseledare Jörgen Westerhov tog emot på flygplatsen. Färden gick direkt vidare söderut med en bekväm buss till Burgos med dess fantastiska katedral i den autonoma regionen Kastilien och León. Vi åt en sen lunch på rostad spädgris och for sedan vidare över den kastiljanska högplatån mot staden León, en av de städer som ligger längs den södra pilgrimsleden på väg mot Santiago de Compastela. Här tog vi in på Parador Hostal de San Marcos som visade sig vara en stor grandios byggnad lätt att gå bort sig i. Byggnaden innehöll både klosterträdgård och kyrka. På kvällen blev det middag i ett av Paradorens matsalar.

IMG 1511-2  IMG 1516-2

Stadsporten i Burgos och Restaurangen i Burgos

IMG 1514-2  IMG 1524

Katedralen i Burgos och Paradoren Hostal San Marcos i León

IMG 1521  IMG 1520

Receptionen och innergård i Paradoren Hostal San Marcos i León

IMG 1532-2  Katedralen i León

Katedralen i Léon

Dag 2 startade med en promenad i den äldre delen av staden där ännu en magnifik katedral beskådades. I gränderna anordnades medeltidsmarknad med tillfällen att köpa lokal mat och där fanns kameler och åsnor att rida på. Ingen i gruppen kände sig dock hugad att göra det. 

Helt oväntat kom vi plötsligt förbi ett museum med en vandringsutställning med konst av Picasso och andra mästare. Några av oss hastade genom utställningen och fick skynda tillbaka till bussen. En sådan oväntad och glädjande överraskning gick inte att gå förbi. På torget utanför Paradoren fick vi för första gången under resan se ”pilgrimmer” eller vandrare, som antingen använde apostlahästarna (sina ben alltså) eller cyklade med mountainbike.

Med bussen for vi så vidare över den för året torra högplatån. Lunch på egen hand vid en bensinstation och under eftermiddagen passerades den lilla staden Astroga där biskopspalatset är signerat av arkitekt Antoni Gaudi. Därefter kom vi in i regionen Galicien och landskapet förändrades från platå till lummiga höga berg. Vi stannade vid en rastplats för fika och några av oss gick ett stycke av pilgrimsleden, som kallas Jakobsleden. Just då kom två vandrare förbi som visade vara två svenska kvinnor som varit på väg en hel månad och nu bara hade sex mil (tre dagar) kvar till målet Santiago de Compostela. 

IMG 1589

Två svenska pilgrimmer

Vi som åkte buss kom dock fram till Santiago de Compostela redan samma kväll och kunde checka in på Hostal des Reis Catolicos, den Parador som finns intill Praza do Obradoiro, det stora torg och den stora katedral där Jakobsleden avslutas och där alla vandrare samlas och gläds åt att ha nått sitt slutliga mål efter avklarad prestation. Det sägs finnas tre skäl till varför folk vill vandra här, av religiösa skäl, för att de slagit vad eller för att de vill göra det för att det blivit populärt. En vandrare jag talade med hade gått från Bremen sen april och skälet var 50 årskris och längtan att förändra sitt liv till något bättre. 

Efter middag på Paradoren fanns tillfälle att vandra i gränderna och lyssna till vandrarnas berättelser, lyssna till musik framförda av lokala grupper eller vandrare. Ett vanligt instrument är säckpipa, används för traditionell musik och är en rest av dåtidens kontakter med kelterna i Irland och England på andra sidan Biscauyabukten.

DSC00423 DSC00421

Paradoren Hostal de los Reyes och gruppen beundrar katedralen, i Santiago de Compostela

Dag tre följde gruppen en kvinnlig lokal guide på en mycket intressant rundvandring i före detta klostergårdar, genom katedralen och till delar av universitetet. De som ville kunde delta i mässan klockan 12 där det ingår att åtta präster med hjälp av rep fäst i taket svänger ett stort rökelsekar över deltagarna i en lång båge från tak till tak. Under rundvandringen i katedralen gavs också tillfälle att se relikskrinet i silver där ben efter aposteln Jakob, en av de tolv lärjungarna som följde Jesus, finns bevarade.

Kväll på egen hand gav åter tillfälle att uppleva de lokala tapasrestaurangerna. I den grupp som undertecknad gick ut med var det svårt att förklara för servitören vilka tapas var och en ville ha, så vi fick hjälp att välja och peka framme vid disken/grillen. Alla lät sig väl smaka. Nöjda och belåtna återstod endast att fördela betalningen någorlunda rättvist. Även det en upplevelse i ett grupp som helst framhärdar att dela rättvist på kostnaderna…

Den fjärde dagen reste vi norrut mot fjordarna i regionen Galicien. I staden A Coruña gick vi ut till vad som sades vara världens äldsta fungerande fyrtorn, Herkulestornet, byggt i romersk stil, väl synligt för förbipasserande fartyg. Nedanför tornet ned mot stranden finns en kompassros målad, med en dödskalle i riktning väst, ut mot Atlanten och den kant som förmodligen fanns därute och som segelfartygen riskerade segla över och falla ned i intet, som man tänkte sig när jorden ansågs vara platt.

IMG 1676 IMG 1547

Herkulestornet och Viveiro

Vi fortsatte till fiskebyn Viveiro där det dags för lunch på egen hand och några i gruppen fann en ”Pulperia” med fiskpintos (=tapas) där ortsbefolkningen också roade sig med att dansa till levande musik. Givetvis dansade vi också med. 

Färden fick sedan vidare längs den dramatiska kusten längs Biscaya, med en avstickare till As Catedrais stranden – en av de mest berömda stränderna i Galicien – till Gijon i regionen Austurien. Före kvällens middag blev det tillfälle till bad för den som ville. Vårt natthärbärge, El Parador de Gijon, var beläget nära stadens stora fotbollsstadion och givetvis stirrade några ungdomar på vår buss som hade ett anslag om Barcelona FC på sidan.

IMG 1685  IMG 1551

Stranden As Catedrais och kyrkan i Covadonga

Dag 5 inleddes med bad för några eller promenad för andra ned till stranden för att konstatera att gårdagens flod nu blivit ebb. Klockan 10 avgick bussen för resa – överallt på fina motorvägar – i riktning mot inlandet högt upp i bergen till byn Covadonga och nationalparken Picos de Europa. Stort intresse väckte den grotta med ett kapell till Jungfru Maria som uppenbarade sig vid det slag som frihetshjälten Pelayo år 722 vann mot ett förband av morer.

Detta slag var inledningen till Reconquista, återerövringen av Spanien som pågick till 1492 då Granada föll. 

På en klippa intill har en kyrka byggts där en mässa med vacker körsång kunde beskådas och lyssnas till under vårt besök.

Strax nedanför Covadonga blev det så stopp för lunch i byn Cangas de Onís, där Pelayo efter slaget etablerade kungariket Asturien. Man hade där för dagen ostmarknad och i ett av de stora tälten tävlade osttillverkarna om årets bästa ost. Under resans gång såg vi många gånger kor gå och beta på de branta sluttningarna och området är känt som ett mejeridistrikt med fina ostar och andra produkter.

Färden gick sedan åter ned mot Biscayakusten och till regionen Kantabrien. I den lilla pittoreska byn Santillana del Mar, ett världsarv, finns mycket av gammal charm kvar. Numera har byn och torget snyggats till och här finns en restaurang och några butiker. En av våra medresenärer kunde berätta om ett besök hon gjorde här 1961 då husen kring torget användes som stallar för kor och getter. 

IMG 1700 IMG 1553

I Santillana del Mar

Inte långt från byn finns grottan Altamira med de berömda väggmålningar av tjurar och kor från 12 000 år före Kristus. Nuförtiden har grottan stängts för turister för att skydda målningarna. I Paradoren, där vi bodde, fanns dock inramade kopior där vi kunde se väggmålningarna. 

Den sjätte dagen for vi återgen på en fantastiskt fin motorväg längs kusten in i Baskien och förbi Bilbao till Guernica, känt för Picassos målning från 1936 när Franco bad tyska flyget bomba byn för att ta död på baskernas motstånd mot Francos begynnande förvandling av Spanien till en diktaturstat. Picassos målning finns idag på museum i Madrid. Här i Guernica finns endast en park med minnesmärken och en ek intill folkförsamlingens tingshus där baskerna alltid haft folkets representanter samlade för att fatta beslut och leda sin delstat. 

IMG 1561 IMG 1562

Lunch i Getaria

Vi for nu ut till kusten, till den lilla fiskebyn Getaria, där vi fick en minnevärd femrätterslunch. Under eftermiddagen ankom bussen till San Sebastian, känd för sin skönhet vid havet och årliga filmfestival. Vårt hotell, Astoria 7, har som tema filmens värld. Alla rum har sin egen filmstjärna på bild vakande över gästerna. I entrén sitter Alfred Hitchcock som vaxdocka i naturlig storlek i soffan. Över hans huvud visas Hitchcocks filmer kontinuerligt. 

San Sebastian är en mycket vacker stad med en vik som omgärdas av tre stränder, stadens centrala delar, en gammal stadsdel och mjuka kullar och höga berg. En stor ö täpper till inloppet från Biscaya tillräckligt för att skydda staden från eventuella stormvindar och höga vågor. På ömse sidor om inloppet finns höga berg, på ena sidan med en Kristusstaty överst (som i Rio de Janero men inte så högt), på den andra sidan av ett utsiktstorn och ett hotell. Båda sidorna med fantastisk utsikt över staden och havet.

IMG 1713 IMG 1718

Pintxosbar och exemplarisk sopsortering i San Sebastian

Efter sex dagar med vackert väder började det regna under eftermiddagen och på kvällen öste regnet ned. I detta fruktansvärda ösregn vandrade de flesta av deltagarna ändå med vår guide Jörgen genom stan till gamla stadsdelen för att äta tapas. Några vände och valde att stanna på hotellet.

Dag 7 inleddes efter sedvanlig stor hotellfrukost och därefter promenad i regn in till gamla stan. Efter rundvandring fick vi klara oss på egen hand. Några gick för att shoppa, andra på museum eller för att äta lunch. Under eftermiddagen blev det åter soligt och varmt och några valde att bada på stranden nedanför den vackra strandpromenaden. Undertecknad gick upp till Kristusstatyn med fin utsikt över staden. Där visade det sig finnas ett litet historiskt museum med föremål, bilder och multimedia bildvisning.

Till kvällen samlades alla för att gemensamt ta sig till avslutningsmiddag på restaurang i närheten. Det blev en meny med sju rätter med underbara lokala kulinariska kreationer och överraskningar. Vår mycket uppskattade och inspirerande guide Jörgen avtackades för att på ett mycket kunnigt och lustfyllt sätt berättat för oss om alla platser vi besökt och om Spaniens historia och läget idag. Likaså tackades resans planeringsgrupp under ledning av Roland Hjerppe. Alla var mycket nöjda med alla arrangemang och utmärkt planering av resan.

Dag 8, vår sista dag, började med ett kort besök på utsiktsplatsen på berget väster om inloppet till San Sebastian. Vi njöt av utsikten och vi såg små roddbåtar i havet nedanför berget. Så ett sista stopp på resan, Guggenheimmuseet i Bilbao, ett hus i den före detta industristaden där själva byggnaden kanske är en större attraktion än utställningarna i sig. Ritat av arkitekt Frank O. Gehry från Kanada i en skulptural arkitekturstil olikt någon annat; med välvda husväggar, runda former och huskroppar i olika höjd, nästan som ett fartyg som lagt till vid den flod som rinner förbi och genom staden. Med material av titan, kalksten, glas, plast, stål, trä och microcement, där utsidans ljusa silvergrå färg förändras till guldfärg vid solnedgången. Alltihop fantastiskt och enastående. 

IMG 1750 IMG 1754

Guggenheimmuseet i Bilbao

Jag vågar säga att vi alla som var med blev djupt imponerade av både huset och utställningarna; vid vårt besök en specialutställning av Francis Bacons konst och hans inspirationskällor. I museet fanns också fler utställningar med konst av många kända mästare.

Sammanfattningsvis var detta en underbar, intressant, lärorik, inspirerande och lustfylld resa med många kulinariska höjdpunkter, trevligt umgänge och många glada skratt. Klockan 17:10 startade hemresan från Bilbao, via Amsterdam, och vi kom hem till Linköping klockan 22:40.

Uppdaterad: 2021-09-17