Transsylvanien

TRANSSYLVANIEN


29 september – 7 oktober, 2018

Transsylvanien betyder "landet bortom skogarna" och ligger i korsvägen mellan öst och väst, i nordvästra och centrala Rumänien, en region avskärmad från övriga landet av Karpaterna i öst och i söder. I behaglig takt genom karpatiska alplandskap med lantliga byar där tiden tycks ha stått still förflyttar vi oss genom en orörd, vacker och fantastiskt varierande natur. Kanske associerar man Transsylvanien med skräckfilmer och Dracula och visst utgör vampyrlegender, vidskeplighet och gamla sägner en del av kulturarvet i denna region. Men verklighetens blodbesudlade diktator överträffar dikten och spåren av Nicolae Ceausescus vanstyre finns kvar på många håll.
Rumänien bestod ursprungligen av två stater, Moldavien och Valakiet, som under 1500-talet hamnade under turkiskt välde. Transsylvanien tillhörde Ungern och en av de ungerska kungarna bjöd på 1100-talet in tyska kolonister för att befästa det bördiga landskapet i centrala Transsylvanien, norr om Karpaternas södra utlöpare. Sachsare (eller saxare) härstammade från en germansk folkstam och namnet lever kvar i tyska delstaten Sachsen. De var driftiga jordbrukare, hantverkare och köpmän och byggde starka befästningar i en region som ständigt var utsatt för attacker av mongoliska tatarer och turkiska osmaner. De viktigaste städerna var helt befästa och var sju till antalet, därav det tyska namnet på Transsylvanien; Siebenbürgen.
Under 1800-talets senare del kollapsade det turkiska riket och länderna på Balkan uppstod efterhand. 1878 förenades Moldavien och Valakiet i det självständiga kungadömet Rumänien. Efter första världskriget befann sig Rumänien på segrarmakternas sida och fick Transsylvanien som krigsbyte när den österrikisk-ungerska dubbelmonarkin styckades upp. Efter en nära tusenårig ungersk överhöghet överläts Transsylvanien till Rumänien i Versaillesfördraget 1919.
Andra världskrigets slut innebar att en del av Moldavien fick avstås till Sovjetunionen, det som idag är självständiga republiken Moldavien, och Rumänien blev en kommunistisk enpartistat. Den totalitära diktaturen föll under den rumänska revolutionen i december 1989, vilken till stor del ägde rum i Transsylvanien eftersom den ungerska minoritetspolitiken vid sidan av Ceausescu-diktaturens förtryck spelade en väsentlig roll. Rumänien har sedan dess genomgått långtgående reformer och blev tillsammans med Bulgarien medlem i EU år 2007.

1Airport2Brasov

Lördag 29 september   LINKÖPING – AMSTERDAM – BUKAREST – BRASOV (bussresa 160 km)

Tidiga (cirka 06) flyget från Linköping till Amsterdam och därifrån vidare till Bukarest, dit ankomsten är kl. 13.15 lokal tid (plus en timma från svensk tid) Huvudstaden Bukarest sparar vi till slutet av resan och kör istället direkt till ett trevligt värdshus på landsbygden för en god rumänsk välkomstlunch. Efter det fortsätter vi norrut  över Valakiets slätter mot Karpaterna, som utgör gränsen till Transsylvanien. Vi gör paus i Sinaia, även kallad Karpaternas Pärla, och ser Pelespalatset. Detta ståtliga palats är byggt i sydtysk renässansstil och anses med rätta vara ett av de vackraste i världen! Här tillbringade den rumänska kungafamiljen somrarna, men slottet användes också flitigt av diktatorn Ceausescu. Slottet byggdes av Carol I, Rumäniens förste kung (1839-1914) och tog nästan 40 år att uppföra. Fortsatt vacker färd genom Karpaterna till själva Transsylvanien genom tät barrskog där ogästvänliga berg tornar upp varvid det kan vara värt att erinra om att Rumänien, med drygt 3000 björnar på en yta hälften så stor som Sverige, har flest björnar i Europa! Även varg och lo är ymnigt förekommande. Vi anländer till den medeltida staden Brasov, som har en lång och spännande historia. tack vare sitt strategiska läge längs de gamla handelsvägarna mellan Västeuropa och det osmanska riket. Brasov grundades av Tyska Orden under 1200-talet och fick det tyska namnet Kronstadt. Rumänsk stad blev den ju inte förrän 1919, men den tidigare stora tysktalande befolkningen lämnade staden under 1900-talets senare hälft. Vi tar in för två nätter på CASA WAGNER, mitt i centrum.

Hotellinfo: https://www.casa-wagner.com/ro/home-brasov/

Efter incheckning gör vi en liten promenad och beger oss till en härlig restaurang där kvällens middag serveras.

2Brasov2Rotbav

Söndag 30 september    BRASOV och BORGEN I BRAN  (80 km )

Efter frukost ger vi oss iväg på en utflykt några mil söderut till Bran, som är en av Rumäniens största turistattraktioner. Historier om greve Dracula lever sina alldeles egna liv och ingen tycks bry sig om att den påhittade gestalten är ett hopkok av flera olika historiska personer och legender. Likväl presenteras slottet i Bran som Draculas borg trots att varken Dracula-förebilden (pålspetsaren Vlad Tepes) eller romanförfattaren Bram Stoker någonsin satt sin fot här! Bortsett från all Dracula-krimskrams är slottet emellertid mycket sevärt och spektakulärt beläget i ett bergspass på huvudvägen till grannregionen Valakiet. Vi gör en rundvandring på slottet, men varning utfärdas för besvärliga trappsteg!! Den som inte vill gå runt i tinnar och torn kan vänta på borggården. Efter besöket avnjuter vi en lunch i Bran och fortsätter sedan ett kort stycke till byn Rotbav och hälsar på hos en fåraherde som berättar om sitt yrke och om de gamla traditioner som dominerar rumänskt lantbruk än idag. Vi provsmakar hemmagjord ost innan vi återvänder till Brasov och besöker stadens främsta sevärdhet, den Svarta Kyrkan (Biserica Neagra) vars namn kommer sig av dess sotiga väggar. Orsaken därtill var en eldsvåda under österrikarnas ockupation år 1689. Vi ser även de historiska Scheikvarteren, vilka under sachsisk tid var det område dit den rumänska befolkningen förvisades och som låg utanför den sachsiska stadsmuren. Här ligger den ortodoxa 1300-talskyrkan S:t Nicholas som kom att bli landets första rumänskspråkiga skola. På eftermiddagen lite tid på egen hand i denna förtjusande stad med sin särpräglade gotiska arkitektur och kullerstensgator. På kvällen samlas vi på hotellet för bussavfärd till gemensam middag på en restaurang där måltiden ackompanjeras av elegant musikunderhållning.

3Brasov2Sighisoara

Måndag 1 oktober     BRASOV – VISCRI – SIGHISOARA   (150 km )

Vi dröjer kvar i Brasov under förmiddagen och tar det lugnt innan det är dags för avfärd vid 12-tiden. Efter utcheckning väntar en knappt timslång resa till byn Viscri, som tjusar besökaren med sin typiska sachsisk-transsylvaniska bymiljö. Här finns också en av landets mest berömda ”befästa kyrkor”. I mindre städer och byar skapade sachsarna befästningsmurar runt kyrkan och förstärkte med försvarstorn och lagerbyggnader som skydd mot belägringar. Vi gör en tur med häst och vagn genom Viscri, som på tyska heter Deutschweisskirch. Efter härlig lunch på byns värdshus fortsätter bussfärden ytterligare några mil mot dagens mål, staden Sighisoara – en riktig sagoidyll med en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor som byggts runt ett citadell. Mitt bland slingrande kullerstensgator, husfasader i barock och välbevarade befästningar slår vi läger för en natt på trivsamma HOTEL SIGHISOARA.
Hotellinfo:  http://sighisoarahotels.ro/?page_id=22

Snett mittemot hotellet ligger Vlad Tepes födelsehus, ”pålspetsaren” som av rumäner hyllas som nationalhjälte i försvaret mot turkarna och som genom sin grymhet fick stå modell för Bram Stokers romanfigur Greve Dracula. På sena eftermiddagen gör vi en promenad genom Sighisoaras lilla centrum och kommer till en restaurang där kvällens middag serveras.

4Sighisoara2Turda

Tisdag 2 oktober     SIGHISOARA – TARNAVE – TURDA  (160 km )

Utcheckning och avfärd från Sighisoara vid 10-tiden och några mils färd till den lilla staden Biertan med sin imponerande befästa kyrka från 1400-talet, den största av Transsylvaniens tysk-sachsiska befästa kyrkor. Här låg det luthersk-evangeliska biskopssätet i nästan 300 år. Därefter styr vi kosan ett stycke norrut till den rumänska vinregionen Tarnave för lunch och provsmakning av de lokala vinerna. Rumäniens vinproduktion ökar i anseende och kvaliteten förbättras varje år, och nu får vi en inblick i landets framsteg på området. Sedan väntar en annan av Rumäniens stora sevärdheter, den underjordiska saltgruvan Salina Turda som kommit att bli ett av de mest populära resmålen i hela regionen. Ett ganska osannolikt ”nöjesfält” har byggts i och kring saltgruvan men saltutvinningens historia åskådliggörs på ett intressant vis.
Efter detta lite omtumlande besök är det inte långt kvar till vår logi för en natt, det spektakulära slottshotellet CASTELUI PRINTUL VANATOR i Turda.
Hotellinfo: http://www.huntercastle.ro/en
Här serveras givetvis middag i slottsgemaken.

5Turda2Sibiu

Onsdag 3 oktober   TURDA – ALBA IULIA – SIBIU    (160 km )

Avresa vid 10-tiden och efter en timma når vi den historiska staden Alba Iulia, som brukar kallas "den andra huvudstaden i Rumänien" eftersom den har stor historisk betydelse för landet. Här avhölls ett massmöte den 1 december 1918 som resulterade i att Transsylvanien separerades från Ungern och anslöts till Rumänien. Men redan under den ungerska tiden spelade staden en viktig roll som säte för transsylvaniska riksdagar och kringgärdades tidigt med murar som på 1700-talet förstärktes till en befästning med sju bastioner, en av de största i Europa. Den gamla staden innanför murarna är idag Alba Iulias historiska centrum. Efter besök där bänkar vi oss för ytterligare en timmas färd till byn Sibiel där en härlig lunch väntar på ett lokalt värdshus. Av dagens etapp återstår så bara några mil till Sibiu, den viktigaste av de sju städerna. Här installerar vi oss för två nätter på eleganta IMPARATUL ROMANILOR i centrum av denna förtjusande stad.

Hotellinfo:  http://sibiu.imparatulromanilor.ro/

På kvällen beger vi oss till en trevlig restaurang och avnjuter en god middag.


Torsdag 4 oktober     SIBIU

Sibiu, eller som den hette på tyska Hermannstadt, är en av Rumäniens vackraste städer med ett enormt torg mitt i den historiska stadsdelen. Nyligen nominerades Sibiu till en av världens mest idylliska städer att bo i (!) Under förmiddagen gör vi en rundvandring till fots genom centrum och besöker dess olika vackra torg samt den berömda Lögnarbron, njuter av dess tegelklädda tak med sina mystiska ögonliknande små fönster som givit Sibiu namnet “De 1000 ögonens stad”. Sibiu var tillsammans med Luxemburg europeisk kulturhuvudstad 2007. Vi besöker Brukenthal-museet som var det första rumänska konstmuseet och har en enastående samling av konst av såväl rumänska som västeuropeiska mästare. Lunch och eftermiddag på egen hand, och även på kvällen är det fritt fram för egna upptäckter bland Sibius gedigna restaurangutbud.

6Sibiu2Bukarest
 
Fredag 5 oktober     SIBIU – TARGOVISTE – BUKAREST     (400 km )

Efter frukost lämnar vi Sibiu och åker över Karpaterna längs den berömda ”Transfăgărășan Highway”, ett vanvettigt vägbygge som diktatorn Ceaucescu beordrade i början av 1970-talet. Det antal offer som vägbygget krävde är inte känt, men troligen fick åtskilliga hundratal sätta livet till för att diktatorns planer till varje pris skulle genomföras. Vägen förbinder Transsylvanien med Valakiet genom en svårtillgänglig terräng och efter att vi passerat Turnu Rosu-passet på 2000 meter över havet kommer vi ner i den vackra Oltdalen och till klostret Cozia, där vi gör ett uppehåll. Klostret är från 1300-talets slut och ett fint exempel på bysantinsk arkitektur. Därefter vidare några timmar till Targoviste, som blivit en av Rumäniens mest kända platser i modern tid. Här dömde en provisorisk tribunal Elena och Nicolae Ceaucescu till döden den 25 december 1989 efter att de flytt från upproren i Bukarest. Avrättningen verkställdes omgående och platsen är nu ett litet museum som vi givetvis ägnar lite tid åt. Lunchstopp under dagen och på eftermiddagen når vi huvudstaden Bukarest och tar in för våra två avslutande nätter på HOTEL CISMIGIU, ett boutiquehotell med fenomenalt centralt läge. Kvällen på egen hand, och i närheten finns gott om restauranger.

Hotellinfo:  http://www.hotelcismigiu.ro/en/Bucharest-Hotel-Cismigiu


Lördag 6 oktober     BUKAREST

Bland diktatorn Ceausescus projekt intar så klart Parlamentspalatset en särställning som den största byggnaden i världen efter Pentagon i Washington! Flera av innerstadens gamla kvarter jämnades med marken för att ge plats åt denna groteska skapelse under 1980-talet, så under vår rundvandring hinner vi bara se en bråkdel av det groteska komplexet. Vi fortsätter med stadsrundtur i Rumäniens franskinspirerade huvudstad, ofta kallad Balkans Paris, med boulevarder, parker och såväl storslagna som frånstötande monument. Vi ser Universitetstorget, Triumfbågen, Revolutionstorget m.m. Bukarest är kontrasternas stad; den gamla stadens kvarter kontra den franska 1800-talsarkitekturen, ortodoxa kyrkor kontra kommunisttidens väldiga huskomplex. Efter rundturen är lunch och eftermiddag på egen hand för egna upptäckter. Samling igen på kvällen och vi beger oss till en anrik restaurang för resans avskedsmiddag.Söndag 7 oktober   BUKAREST – AMSTERDAM – LINKÖPING

Ledig förmiddag och utcheckning kl. 13.00, då vi åker till det nya Sky Tower och avnjuter en lunch på restaurangen som är belägen på 37:e våningen och följaktligen magnifik utsikt över hela staden. Avslutningsvis stannar vi till vid Bukarests motsvarighet till Skansen, där byggstilar från olika delar av landet kan beskådas, och räknar med att vara på flygplatsen vid 16-tiden. KLM avgår kl. 18.05 och efter byte i Amsterdam ankomst Linköping kl. 22.40


Pris per person i dubbelrum SEK 16400
Enkelrumstillägg för sju nätter SEK 4400
Pris inkluderar:
*Flyg i ekonomiklass med KLM från Linköping till Bukarest och åter
*Flygskatter
*Åtta övernattningar inklusive frukost på hotell enligt program
*Samtliga transporter och utflykter, entréer, enligt program
*Sju luncher och sex middagar
*Lokala skatter och avgifter
*Reseledare från First Class Travel samt rumänska lokalguider

Tillkommer: Dryck till måltiderna. 4 måltider på egen hand (guiden tipsar)


Anmälan tidigast 31 maj kl. 10.00 och senast 22 juni på e-mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Följande skall anges på anmälan: Namn (exakt enligt passet), adress, telefonnummer, e-mail, ev önskan om enkelrum samt ev. specialkost. Anmälan bekräftas efter inbetald anmälningsavgift.
Tänk på att du har rätt avbeställningsskydd hos ditt försäkringsbolag och bank (om du betalar med kontokort). Ta med hemförsäkringens servicekort, Europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan och giltigt pass.
 SU-värd: Lars-Göte Johansson, tel. 0706-99 59 80  


En rumänsk leu (i plural ”lei”) motsvarar ungefär 2 svenska kronor – vilket gör omräkningen av lei till svenska kronor relativt enkel. 20 lei är således omkring 40 svenska kronor. Kortbetalningar fungerar bra i Rumänien.
El-uttagen är desamma som våra, 220 volt.
Rumänien är sedan 2007 med i EU men inte i Schengen. Därför sker passkontroll, så givetvis måste passet medtas!
Rumäniens väder och klimat varierar en del beroende på landets skiftande topografi. En bidragande och betydande faktor till de olika klimatzonerna är Karpaterna. Räkna med soliga sommardagar och dagstemperaturer runt 25-28 grader i september/oktober. Beredskap bör finnas för någon regnskur.
Förutom på hotellen så är det vanligt med fritt wifi på många publika platser och restauranger. I många större städer är det vanligt att man till och med befinner sig inom någon form av fri wifi-uppkoppling hela tiden. Detta är något man är riktigt bra på i Rumäniens större städer.
Med det europeiska sjukförsäkringskortet (European Health Insurance Card) som fås via försäkringskassan här i Sverige har man rätt till medicinskt vård vid allmänna sjukhus och läkarmottagningar i Rumänien.
Beställ EU-kortet här:  
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort#/

Linköping

Linköping

Linköping

Linköping