Georgien - 4-12 september 2019

Georgien - 4-12 september 2019

Georgien är ett mycket spännande land på gränsen mellan Europa och Asien. De dramatiska Kaukasusbergen i norr, vindistrikten i öster och Kaspiska havet i väster ger landet en mycket omväxlande och vacker natur. Dessutom har landet ett rikt historiskt arv och en intressant kultur.

Rundresan börjar i Tbilisi och fortsätter sedan vidare mot vindistrikten där vi besöker den muromgärdade staden Signagi och en vingård. Dagen därpå får vi se hur man tillagar georgiska läckerheter och även prova viner för att sedan äta lunch på en vingård. Sedan går resan mot den historiska huvudstaden Mtscheta. Vi besöker grottstäder, och kyrkor. Färden går vidare till Stalins hemstad Gori, den vackra kurorten Borjomi med dess berömda mineralvatten samt den fantastiska grottstaden Varzia. Sedan åker vi mot Kaukasus hisnande bergstoppar Med jeep tar vi oss upp till den magnifika Treenighetskyrkan. Åter i Tbilisi får vi vid middagen lyssna till georgianska folksånger av Tbilisi Polyfoniensemble.

Vi reser i lagom takt och utforskar Georgien tillsammans. 

Program

Onsdag 4 september Avresa Stockholm Arlanda kl.18.10 – ankomst Istanbul kl. 22.35. Avresa Istanbul kl. 23.55.

Torsdag 5 september Ankomst Tbilisi kl. 03.15. Transfer till hotellet och incheckning. Efter incheckning tid för återhämtning och vila. Senare på förmiddagen påbörjar vi utforskandet av Tbilisi. Staden Tbilisi ligger i floden Kuras dalgång och är på tre sidor omgiven av höga berg. I väst av Mtatsminda, i syd av Solalakiryggen och berget Tabori och i öst av Machatas låga bergskam. Klara soldagar kan man tydligt se Kaukasus bergskolosser och det mäktiga Kazbek. Staden ses av många som en oas där alla kan samsas. Ingen annanstans i världen ligger judiska synagogor, moskéer, katolska kyrkor, armeniska kyrkor och andra samfund så tätt samlade som i centrum av Tbilisi. Förutom georgier finns här stora grupper av ryssar, armenier, azerier, kazakher, greker, judar och ossetier. Vi besöker Metechikyrkan, Sionikatedralen, Antjischatibasilikan, Narikhalafortet samt ett av de gamla (och fortfarande mycket populära) svavelhaltiga badhusen. Vi tar också en promenad i Gamla stan.

Fredag 6 september Vi åker mot vindistrikten. I vissa byar får bussen då och då sakta ner för att släppa fram flockar med kor. Georgien är vinets vagga. Den första vindruvan lär ha skördats i Georgien för 8 000 år sedan. Av dagens omkring 2 000 kända vinsorter finns 500 enbart i Georgien. Tidigare exporterades det georgiska vinet nästan bara till Ryssland. Efter Rysslands handelsembargo söker man sig nu västerut och erövrar nya marknader.

Vi stannar till i den lilla staden Signagi som ligger på 800 meters höjd med utsikt över Alazanidalen och Kaukasus. Invånarna nere på slättlandet tröttnade på mongolernas raider på 1300-talet och flyttade upp till det svårintagliga Signagi (Signagi betyder skydd/skyddsrum). Här byggdes så småningom ett fort. Staden omges av en 5 km lång mur med 23 torn. Den vackra arkitekturen med husens ornamenterade balkonger och stadens historia har gett den lilla staden en speciell status hos Georgiens styrande. Man har satsat stora medel på att renovera Signagi. Vi stannar till vid Kindzmarauli vingård och provar några lokala röda och vita viner. Bussen tar oss sedan till Kvareli där vi tillbringar natten.

Lördag 7 september Vi börjar dagen med att utforska Kakheti som är centrum för Georgiens vintillverkning och besöker en lokal marknad i Telavi. Färden fortsätter till Tsinandali vars ägor tillhörde familjen Chavchavadze som var en del av aristokratin på 1800-talet. Tsinandali är tillsammans med Saperavi några av de mest hyllade vinerna från Georgien. Guiden tar oss sedan till Gurjaani och Gurjaani vingård där man fortfarande tillverkar vin enligt gamla traditioner. Vi provar av deras viner och får också vara med och se när de bakar bröd, tillverkar grappa och lagar till andra georgiska läckerheter. Vi äter lunch på gården. Efter lunchen återvänder vi till Tbilisi och besöker ”Georgian National Museum”.

Söndag 8 september Vi åker mot Mtscheta men strax innan vi är framme tar vi oss först upp till Dzjvarikyrkan som uppfördes år 586 och är UNESCO-skyddad. Dzjvari ses som kulmen på de artistiska och arkitektoniska ambitioner som fanns under den tidiga kristendomen i Georgien. Georgien är ett av världens äldsta kristna länder. Officiellt anses kristendomen ha slagit rot år 337. Från Dzjvari har man en bländande utsikt över den gamla huvudstaden Mtscheta där floderna Kura och Aragvi möts. Vi fortsätter ner till Mtscheta. Staden var huvudstad i dåvarande Iberien från 500 f. Kr. till 400 e. Kr. innan den fick lämna plats för Tbilisi. Staden förblev dock ända till 1100-talet residensstad för den georgiska kyrkans överhuvud – katholikos. Här byggdes därför ett antal kyrkor vid denna tid. Mtscheta är idag en mysig småstad med 20 000 invånare. I centrum av staden reser sig Svetitschovelikatedralen (den livgivande pelarens katedral) innanför en tandad mur. Katedralen uppfördes år 1010-1029. Från sakristian inne i kyrkan för trappor upp mot valven med en hel labyrint av hemliga rum där helgedomens skatter gömdes undan under fientliga anfall. Under de följande århundradena utsattes Georgien för många anfall av världshärskare som Djingis Khan, Timur Lenk m.fl. Färden går vidare till Borjomi, välkänt i hela gamla Sovjet för mineralvattnet med samma namn. Vi besöker Borjomiparken med dess källvatten innan bussen tar oss vidare till den underbara lilla staden Akhaltsikhe där vi tar in på vårt hotell och äter middag.

Måndag 9 september Efter frukost går resan till den märkliga grottstaden Varzia. På vägen dit stannar vi till vid Khertvisifortet. Fortet ligger högt upp på en klippa och började uppföras på 1000-talet och har sedan förstörts, byggts upp och renoverats ett otal gånger. Under det ottomanska imperiets glansdagar på 1600-talet var staden och fortet en viktig utpost för imperiet. Efter det ryskturkiska kriget och fortets återkomst till Georgien förlorade det sin militära betydelse. Varzia ligger på 1 300 meters höjd. Grottstaden fullbordades under drottning Tamara (1184-1212) och bestod då av mer än 3000 grottor. Efter en jordbävning år 1456 återstod 650. Under drottning Tamaras välde skapades här ett kloster och ett centrum för georgisk kultur. I Varzia finns idag 120 stenhus med ca 400 rum bevarade. Intressant är att se de många vinkällarna som visar att vinnäringen på 1100-talet hade mycket stor ekonomisk betydelse. Denna del av Georgien hade tidigare en betydande vintillverkning men klimatförändringar har gjort att det inte finns så många vingårdar kvar längre. Vi åker tillbaka till Akhaltsikhe. Vid återkomsten besöker vi en skola i staden. Före middagen kanske några passar på att ta en promenad till det nyligen restaurerade Rabatifortet som ligger i utkanten av staden.

Tisdag 10 september Efter frukost startar vi resan mot Kaukasus toppar. Bussen tar oss först mot Gori. Gori grundades på 1100-talet av den mest framstående georgiske härskaren, David Byggaren. Gori är annars mest känd för att vara Stalins födelsestad och här finns också ett museum till Stalins ära. Det borde vara kontroversiellt för georgierna att hylla en man under vars regim så många georgier stupade och blev utsatta på många sätt. Goriborna verkar dock ta det hela med ro och är nöjda med sitt Stalinmuseum. Vi besöker museet.

Inte långt från Gori ligger grottstaden Uplistsikhe där vi gör ett besök. Bostäder, tempel, teaterscener och andra offentliga byggnader är direkt uthuggna i klipporna. Grottorna ligger i sinsemellan förbundna grupper. Uplistsikhe lär ha varit en fästning under 300-100 talet före Kristus. Staden ödelades senare av krigiska mongoler. Vi når så småningom det lilla samhället Ananuri där vi stannar till. Vi besöker den aragviska feodalherresläkten Eristavis residensslott. Släkten spelade under 1600-talet en viktig roll i östra Georgien. Bakom slottets mäktiga murar ligger en stor och en liten kyrka, ett typiskt bergstorn, ett litet klocktorn samt en vattenreservoar, badhus och andra byggnader. Vi fortsätter vidare mot den lilla byn Gudauri där vi tar in på vårt hotell och äter middag.

Onsdag 11 september Vi når det lilla samhället Stepansminde vid foten av det väldiga Kazbek. Till Kazbek kommer bergsbestigare från hela världen. Vi byter ut bussen mot några jeepar och fortsätter upp till den magnifika Treenighetskyrkan som ligger sagolikt vackert på en av Kaukasus mindre toppar. Efter att ha beundrat omgivningarna en stund tar vi oss ner med våra jeepar och åker tillbaka mot Tbilisi. Georgisk musik karaktäriseras av flerstämmighet, polyfoni. Vid middagen besöks vi av Tbilisi Polyfoniensemble som framför georgiska folksånger. Den georgiska manskörstraditionen är känd för att vara världens äldsta, fortfarande aktiva, flerstämmiga sångtradition och anses vara över 1000 år gammal. Ensemblens ledare fungerar också som toastmaster som inspirerar till traditionella tal och polyfoniska sånger.

Torsdag 12 september Transfer till flygplatsen. Avresa kl. 04.25 från Tbilisi – ankomst kl. 06.00 Istanbul. Avresa kl. 07.30 Istanbul – ankomst kl. 09.55 Stockholm Arlanda.

Tider/flyg

4 september

18.10 Avgång Arlanda 22.35 Ankomst Istanbul

23.55 Avgång Istanbul 03.15 (5/9) ankomst Tbilisi

12 september

04.25 Avgång Tbilisi 04.25 Ankomst Istanbul

07.30 Avgång Istanbul 09.55 Ankomst Arlanda

Pris

Pris vid minst 15 betalande: 15 550 kr
Pris vid minst 20 betalande: 15 225kr
Pris vid minst 25 betalande: 14 980 kr

Minimum 15 och Maximum 25 resenärer

I priset ingår:

- Flyg Stockholm Arlanda – Tbilisi t/r via Istanbul med Turkish Airlines.
- Alla transfers och transporter
- 4 nätter på 3-stjärnigt hotell i Tbilisi
- 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Kvareli i vindistrikten
- 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Akhaltsikhe
- 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Gudauri uppe i Kaukasus
- Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag
- 2 vinprovningar
- Alla entréer etc. i samband med resan
- Underhållning av manskören Tbilisi Polyfoniensemble vid avskedsmiddagen
- Engelsktalande lokalguider
- Svensktalande reseledare

Tillägg per person: Enkelrum 2000 kr

Vi måste lämna viss reservation för eventuella pris- och valutaförändringar.

Anmälan tidigast 27 maj kl.10.00 och senast 10 juni.

Anmälan ska skickas direkt till Iventus Travel till mejladress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

På anmälan ska anges: namn enligt passet, adress, telefonnummer, e-post, ev. önskan om enkelrum samt ev. specialkost. Anmälan bekräftas efter inbetald anmälningsavgift.

Betalningsvillkor

Anmälningsavgift 1 500 kr. Iventus Travel kommer efter 10 juni att skicka ut deltagarbevis/faktura till samtliga inbokade deltagare.

Anmälningsavgiften ska betalas senast 7 dagar efter att deltagarbeviset/fakturan har

skickats.

Slutbetalning 45 dagar före avresa. Anmälningsavgift återbetalas inte men dras av vid slutbetalningen.

Tänk på att du har rätt avbeställningsskydd hos ditt försäkringsbolag och bank (om du betalar med kontokort). Ta med hemförsäkringens servicekort samt pass som ska var giltigt 6 månader efter hemkomst samt ha två tomma sidor.

OBS! Linköpings Senioruniversitet kommer att ordna anslutningsbuss till och från Arlanda. Faktura på anslutningsresan kommer att skickas ut efter att deltagarantalet är klart. Priset kommer att ligga på ca 650-950 kr/person.  

SU värd: Birgitta Dahlgren tel.070-6580567

Detaljer

Startar 2019-09-04 14:00
Slutar 2019-09-12 13:30
Registrering startar 2019-05-27 10:00
Anmälan stängs 2019-06-10 18:00
Pris 14 980 kr vid 25 deltagare
SU-värd Birgitta Dahlgren
Mobiltelefon 070-658 0567

Linköping

Linköping

Linköping

Linköping