2022 Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, 2 november

Månadsföredrag: Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare

Magnus Falk

Karolina Widerström, 1856–1949, var inte bara Sveriges första kvinnliga läkare, hon var också en föregångsgestalt i fråga om sexualupplysning och en av dem som starkast kämpade för kvinnors rättigheter. Vägen till läkaryrket var inte spikrak. För att läsa medicin krävdes studentexamen och inte förrän 1870 fick flickor ta studenten. Karolina Widerström utbildade sig först till gymnastikdirektör vid Gymnastiska Centralinstitutet och praktiserade som sjukgymnast. År 1876 började hon på gymnasiet och tog studenten tre år senare. Hon läste till läkare i Uppsala och Stockholm. År 1888 tog hon sin medicine licentiatexamen och specialiserade sig på kvinnosjukdomar och gynekologi. Eftersom kvinnliga läkare inte fick arbeta på sjukhus, öppnade hon en gynekologisk mottagning i Stockholm som blev mycket populär.
Hon var drivande i många frågor som rörde kvinnors rättigheter och aktiv i flera föreningar. Hennes insatser förändrade både samhället och sjukvården.
Magnus Falk är författare och docent i allmänmedicin. Med utgångspunkt från sin roman Fjärilsdansen ger han i den här föreläsningen sin bild av Karolina Widerström och hennes livsgärning.

Betalning sker med Swish. Ingen föranmälan krävs.

Detaljer

Datum 2022-11-02
Pris 50 kr för medlemmar, 100 kr för övriga
Plats Fontänen