OBS! För alla resor och utflykter gäller "först till kvarn"!
För anmälan och deltagande krävs att du är medlem i Senioruniversitetet i Linköping.

Första anmälningsdag: måndag 29 maj
För fullständiga resevillkor: Se Resevillkor.

Österbotten 7 – 14 augusti

Resan går längs den finska sidan av Bottenhavet via Åbo upp mot Österbotten. Vi bekantar oss bland annat med Vasa stad, Österbottens skärgård, Jakobstad, Karleby, Björneborg och Åbo.

Måndag 7 augusti Linköping – Stockholm – Åbo (buss 200 km)
Avresa: 14.15 från Ekoxen, 14.30 från Cupolen.
Vi åker buss upp till Stockholm och sedan färja från Stadsgården i Stockholm till Åbo med del i utsideshytt på M/S Amorella. Vi äter middagsbuffé på färjan.

Tisdag 8 augusti Åbo – Raumo – Björneborg – Vasa (buss 340 km)
Vi anländer tidig morgon till Åbo och här möter vår guide under Finlandsresan, Barbro Nedermo. Under dagen besöker vi dels Raumo, vars stadskärna, Gamla Raumo, är en typisk nordisk trästad, utsedd till ett världsarv, och dels Björneborg. Lunch i eller i närheten av Björneborg, som är Finlands tredje äldsta stad (grundad 1365) och ligger vid Kumo älvs mynning. Vi besöker sedan Villa Mairea byggt 1939 som ett modernt hem för boende och representation. Villan är ritad av Alvar Aalto och inredd av Aino Aalto. Vår färd går vidare via soldattorpet vid Uttermossa tilli Kristinestad. Vi anländer till slutmålet för dagen, Vasa och vårt hotell Original Sokos Hotel Royal. Här bor vi totalt 5 nätter. Gemensam middag intar vi på hotellet.

Onsdag 9 augusti Vasa – Söderfjärden – Stundars – Vasa (buss 30 km)
På förmiddagen besöker vi Meteoria på Söderfjärden.Denna är en nedslagskrater, som är 500-600 miljoner år gammal med en diameter av 6,5 km. Den sedimentfyllda kratern dikades ur på 1920-talet och är nu jordbruksmark och kallas Söderfjärden. Därefter åker vi till Stundars friluftsmuseum med ett sextiotal byggnader flyttade från byar i Korsholm och trakten kring Vasa. Husen är inredda för att skildra sekelskiftet 1900. Här finns utställningar om hantverk och byggnadsvård.
Efter lunch blir vi på eftermiddagen guidade i Gamla Vasa. Gemensam middag i Vasa.

Torsdag 10 augusti Vasa
Vi börjar med rundtur i Vasa och avslutar med lunch nere i hamnen. Därefter har vi fri tid resten av dagen och kvällen för att kunna delta i Konstens Natt. Den första Konstens Natt ordnades 1991 och har vuxit år för år. Det mångsidiga programmet erbjuder något för alla – teater, utställningar, musik och dans! Evenemangen, som mestadels är avgiftsfria, pågår på ett flertal platser utom- och inomhus.

Fredag 11 augusti Vasa – Vasa skärgård (öarna Replot och Björkö) – Vasa (buss 80 km)
Området ingår i Kvarkens skärgård och bildar tillsammans med Höga Kustens skärgård på den svenska sidan ett gränsöverskridande världsarvsområde enligt Unesco. Avståndet mellan holmarna i Sverige och Finland är som kortast 20 km. Kvarken (egentligen Norra Kvarken) är det avsmalnande parti som skiljer Bottenhavet från Bottenviken.
Ön Replot är Finlands åttonde största ö. Här finns byarna Replot och Södra Vallgrund. Nästa ö är Björkö som liksom Replot ligger i Korsholms Kommun. Båda ingår i Kvarkens skärgård, ett världsarv. Vi äter lunch innan vi åker tillbaka till hotellet. På kvällen kommer vi att återvända till Replot för att äta middagsbuffé på Bernys, med vacker utsikt över sundet mellan ön och fastlandet. Sedan kryssar vi i skärgården tillbaka till Vasa, där bussen väntar för att ta oss till hotellet.

 VasaReplotSvedjehamn

Lördag 12 augusti Vasa – Nykarleby – Jakobstad – Larsmo – Karleby – Oravais – Vasa (buss 240 km)
Vi åker till Sju broars väg via orterna ovan. Vi äter lunch i Karleby. På eftermiddagen besöker vi slagfälten Jutas och Oravais från 1808–1809 års krig, som slutade med att Finland övergick till Ryssland. Slaget vid Jutas har gjorts legendariskt av Johan Ludvig Runebergs dikt Döbeln vid Jutas i Fänrik Ståls sägner. Slaget vid Oravais slutade med en avgörande rysk seger.Vi avslutar åter med en gemensam middag i Vasa.

Söndag 13 augusti Vasa – Åbo (buss 330 km)
Vi lämnar Vasa och åker ner till Björneborg och gör ett besök på Juselius mausoleum. Det byggdes av industrimannen Fritz Arthur Juselius för hans dotters, Sigrid Juselius, sista viloplats. Fritz Arthur Juselius själv är också begravd i mausoleet. Detta är byggt i nygotisk stil 1903 med freskomålningar av Jorma Gallen-Kallela. De ersätter ursprungliga målningar av fadern Akseli Gallen-Kallela, vilka förstörts i brand på 30-talet. Vi äter lunch i Björneborg innan vi fortsätter till Åbo. Här gör vi en liten rundtur och besöker Åbo Slott. Slottet grundades på 1280-talet och på 1500-talet fick slottet ungefär sitt nuvarande utseende i renässansstil.
Kl. 20:55 avgår Viking Line M/S Viking Grace och ombord har vi gemensam tvårättersmeny och del i utsideshytt.

Måndag 14 augusti Stockholm – Linköping (buss 200 km)
Vi anländer till Stockholm ca 07.00 och beräknas vara i Linköping ca 11.00 med eventuellt ett kort stopp på hemvägen.
Pris: Per person i dubbelrum/delad hytt 10 950 kr. Tillägg för enkelrum/egen hytt 2 400 kr. Priset gäller vid minst 35 deltagare.

I priset ingår:
- Busstransport
- Sju övernattningar med frukost på färja/hotell enligt program
- Sex middagar och sex luncher
- Entréer enligt programmet
- Kryssning från Replot till Vasa
- Svenskspråkig reseledare/guide dag 2-7

Tillkommer: Dryck till måltiderna, eventuell entré/guide vid Hovrätten i Vasa (öppen punkt), Café Ädelbragd i Oravais (detta besöker vi om tid finns). Det blir kommer att finnas busskaffe med dopp vid vissa stopp.

Anmälan tidigast 29 maj och senast 21 juni.
Anmälan görs till: AB Resebyrå Vikingbuss, tel. 013-14 15 16 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
OBS! Ange: SU Finlandsresa 2017, namn (exakt som det står i passet), adress, tel.nr. och personnummer och eventuellt önskan om enkelrum/-hytt.
AB Resebyrå Vikingbuss har resegaranti hos Kammarkollegiet. Allmänna villkor för paketresor gäller.

Tänk på att
- Du har rätt avbeställningsskydd hos ditt försäkringsbolag och bank (om du betalar med kontokort)
- Ta med hemförsäkringens servicekort
- Ta med Europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan - Ta med giltigt pass.

SU-värd: Lars-Göte Johansson, tel. 070-699 59 80.

 

 

 

 

 

 

 

Linköping

Linköping

Linköping

Linköping